Vergeten op de top van de markt eruit te stappen? Is niet erg. Er komt nog wel een tweede kans, stelt Z24-columnist Rob Putter.
Er zijn genoeg beleidsmakers die het er niet bij zullen laten zitten en met mooie verhalen en vriendelijke woorden gaan proberen de beurs weer aan elkaar lijmen. Verder zullen ze vooral de nodige maatregelen nemen om de economie draaiende te houden, want dat is wel een voorwaarde. De rente blijft dus laag en de toon positief. En nu maar wachten op de beleggers die er weer in trappen.
Dit is natuurlijk een stukje cynisme, maar er zit meer waarheid in dan u denkt. We leven in een tijdperk van big data en transparantie, maar de data die voor Jan Publiek beschikbaar komt is niet zo big meer en ook niet meer zo transparant. Bijgeschaafd nieuws en wat niet weet wat niet deert. Het is de nieuwe stijl van regeren en Washington en Brussel komen zo al aardig op één lijn met Moskou en Beijing.
Het impliceert wel dat u als belegger niet alleen gevoel moet hebben voor de beurs en voor de economie, maar ook voor het nieuws, wie wat zegt op welk moment en waarom. Het maakt de zaak er niet eenvoudiger op.
Neem nou de daling van de werkeloosheid in de Verenigde Staten. Ik zei daar laatst ook al iets over. Het herstel lijkt een goed verhaal, maar het heeft een dubbele bodem. Grafiek 1 laat zien dat het werkzame deel van de Amerikaanse beroepsbevolking minder dan 50 procent bedraagt (klik voor vergroting).
Daar kun je met het huidige schuldenniveau ook de VS niet op draaiende houden.
Obama had de crisis tegen toen hij aantrad als president, maar nu lijkt dat zijn enige excuus. Het aantal banen is ongeveer gelijk als toen hij aantrad, hij is niet echt veel verder gekomen.
Begin deze maand zijn een aantal belangrijke indices door hun hoeven gezakt. Rallymoe of zijn er andere factoren in het spel? De olieprijs heeft geen rally gehad en is inmiddels twintig procent lager. En geloof me, de olieconsumptie in de wereld is de laatste twee maanden echt geen twintig procent gedaald. Deze is vier procent gestegen sinds begin 2012.
Dus? Ondanks het feit dat de wereld aan het begin staat van een nieuwe gewapende interventie in het Midden-Oosten gaat er een vijfde van de olieprijs af (grafiek 2).
Men probeert het allemaal keurig te verklaren aan de hand van toegenomen productie en een zwakkere vraag en een gestegen dollar. De productie ligt weliswaar 3 miljoen vaten per dag hoger dan een jaar geleden, maar dat is ook vier procent (grafiek 3).
Een kwart van de teerzandvelden en een heleboel kleine oliemaatschappijtjes verliezen hun winstgevendheid als de olieprijs onder de tachtig dollar per vat duikt. De vraag rijst: als je de rente kunstmatig laag kunt houden, waarom de olieprijs dan niet?
Wel, zult u zeggen, geld kun je drukken en olie niet. Maar een lagere olieprijs komt de zwakke wereldeconomie wel erg goed uit. Een het betekent ook minder inkomen voor de IS. Alle beetjes helpen.
Zonder zich te vergalopperen aan allerlei samenzweringstheorieën kan het voor beleggers geen kwaad om hun Situational Awareness eens onder de loep te nemen. Want markten zoals de huidige reageren soms een beetje irrationeel.
Het lijkt me goed om eens een stresstest op uw portefeuille uit te voeren. U hoeft nog niet meteen uit te stappen, er volgt ongetwijfeld een tweede top. Maar pas op, die is altijd lager dan de eerste. Grafiek 4 geeft een aardig beeld van wat zou kunnen.
Als de index onder haar moving average blijft hangen is het zaak om uw posities te heroverwegen. Uw tweede kans wordt dan voorlopig ook uw laatste.
Rob Putter is zelfstandig vermogensadviseur voor financieel adviesbureau Uniquest, onderdeel van de Latin Capital Group. De informatie in deze column bevat geen individueel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl